RSS

Mì Ý (Spaghetti Bolognese)



Mì Ý (Spaghetti Bolognese)

Thời gian chuẩn bị và chế biến 60 phút
Dành cho 4 người ăn

Nguyên liệu
:

- 250gr mỳ spaghetti
- 300gr thịt bò xay
- 100gr hành tây, bằm nhỏ
- 200gr cà chua paste (nghiền)
- 100gr cà rốt, bằm nhỏ
- 50gr cần, tỏi tây, bằm nhỏ
- 50gr bơ, bằm nhỏ
- 1 muỗng canh rượu vang đỏ
- 2 nhánh tỏi, bằm nhỏ
- 2 lá nguyệt quế
- 1 muỗng canh đường
- 1 muỗng canh dầu ăn
- 10gr pho mát bột (Parmesan chees)
- 1 nhánh mùi tây, bằm nhỏ
- 1 lít nước dùng bò hoặc nước lạnh
- Muối, tiêu

Cách làm

1. Bắc chảo lên bếp, phi thơm tỏi và hành tây, cho bò xay vào xào săn thì đổ nước dùng cùng với cần, tỏi tây, cà rốt và lá nguyệt quế, đun sôi, hớt bọt, để lửa vừa phải, không đậy vung.
2. Đun sôi nước, cho một chút dầu và muối, cho mỳ vào luộc khoảng 8 – 10 phút, vớt ra, để ráo.
3. Khi nồi nước sốt cạn còn một nửa nước, cho cà chua nghiền, rượu vang đỏ, bơ đánh đều lên, nêm gia vị rồi cho mỳ vào đảo đều.
4. Xúc mỳ ra 4 đĩa, rắc pho mát bột cùng với lá mùi tây, ăn nóng.


SPAGHETTI BOLOGNESE

Ingredients

30g butter
500g spaghetti
3 tbsp olive oil
225g smoked back bacon, finely diced
2 onions, finely diced
1 clove garlic, finely chopped
2 large carrots, finely diced
3 sticks celery, finely diced
500g minced lamb
2 x 400g cans chopped tomatoes
2 tbsp tomato purée
250ml white wine
3 finely pared strips lemon zest
1 bay leaf
3 sprigs parsley
Salt and freshly ground pepper
Freshly grated nutmeg
10 tbsp (60g) freshly grated Parmesa

Method

  1. To make the bolognese sauce, heat the olive oil in a large saucepan over a medium heat. Add the bacon, onion, garlic, carrot and celery and fry for about 6 minutes or until tender. Stir in the minced lamb and stir-fry until the lamb is evenly brown and crumbly. Add the chopped tomatoes, tomato purée, wine, lemon zest, bay leaf and parsley. Lightly season with salt (the bacon is quite salty). Add pepper and freshly grated nutmeg to taste.
  2. Return the mixture to the boil and simmer gently for an hour until it forms a thick, flavoursome sauce, then remove the lemon zest, bay leaf and parsley. Finally, stir in 6 tbsp grated Parmesan.
  3. Just before you are ready to serve, drop the spaghetti into a pan of boiling, salted water. Cook according to packet instructions until al dente - about 10 minutes. Drain thoroughly and heap into a serving bowl. Add the butter and 4 tbsp more Parmesan. Toss well and serve with the sauce and extra Parmesan.



SPAGHETTI BOLOGNESE (Microwave)

1 lb. lean ground beef
1/2 c. onion, chopped
2 cloves garlic, minced
1 (28 oz.) can tomatoes
2 (6 oz.) cans tomato paste
2 tsp. salt
2 tsp. oregano
1/4 tsp. thyme
1/8 tsp. pepper
Cooked spaghetti

Cook beef, crumbled, with onion and garlic in 3 quart microproof bowl. Cook High for 5 minutes, drain off fat, stir to break up meat. Add remaining ingredients except spaghetti. (Cut tomatoes in small pieces.)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 nhận xét:

Post a Comment