Nguyên liệu:
- Trứng gà ta: 2 quả
- Nước dùng: 150ml
- Tôm sú tươi: 6 con
- Đậu hủ non/trứng: 30g
- Phi lê cá: 20g
- Đậu Hà Lan: 20g
- Nấm Hương: 1-2 cái
- Wakame (tảo biển khô) một nhúm nhỏ
- Gia vị vừa đủ
* Nguyên liệu vừa đủ cho 3 thố nho nhỏ.
Vì mẹ mình ăn chay, nên mình chế biến thêm 1 thố
chawan mushi chay bằng cách thay tôm và
phi lê cá bằng ham chay (hihi, một loại thức ăn chay
xay nhuyễn đóng hộp y như món mặn í).
May mà gần đây "cô gái ấy" đã chịu thêm vào
khẩu phần chay của mình món trứng. Hú hồn!!!
** Chỉ vì món này mà bon chen mua thêm
một mớ accessories và 3 cái thố để hấp cách thủy.
Hú hồn! Cái này mới thiệt là hú hồn nè! Hí hí...
Cách làm
1. Nước dùng: có thể ninh nước dùng từ thịt gà, hoặc nước dùng từ cá, nước dùng từ các loại rau củ. Nêm gia vị cho vừa. Để nguội.
2. Tôm bóc vỏ, rút bỏ chỉ den, lấy sống dao dần nhẹ cho mềm. Cá cắt thành 3 lát mỏng. Đậu hủ non cắt làm 3 miếng. Phần nhân này có thể thay đổi tùy theo sở thích, thịt gà xé nhỏ, cua ... Nấm ngâm nở, thái mỏng.
3. Cho lần lượt nhân vào từng cốc. Thêm đậu Hà Lan hoặc cà rốt thái sợi cho đẹp. Thêm một chút tảo biển khô vào mỗi cốc nếu thích.
4. Trứng đánh tan, pha với nước dùng đã nguội. Rót lần lượt vào từng cốc. Đậy nắp lại, hấp cách thủy 15 phút. Ăn nóng.
Tham khảo thêm:
(Wiki)
Chawanmushi (茶碗蒸し,Chawanmushi, literally "tea cup steam" or "steamed in a tea bowl") is an egg custard dish found in Japan that uses the seeds of ginkgo. Unlike many other custards, it is usually eaten as an appetizer. The custard consists of an egg mixture flavored with soy sauce, dashi, and mirin, with numerous ingredients such as shiitake mushrooms, kamaboko, and boiled shrimp placed into a tea-cup-like container. The recipe for the dish is similar to that of Chinese steamed eggs, but the toppings may often differ.
Chawanmushi can be eaten either hot and cool. When udon is added as an ingredient, it is called odamaki mushi or odamaki udon.
Unusual for a traditional Japanese dish, it is commonly eaten with a spoon.
Basic Recipes
Chawan MushiIngredients: (for 4 servings)
3 eggs, 500cc dashi (ichiban-dashi), 1/2 teaspoon salt, 1/2 teaspoon usukuchi (lightly flavored) soy sauce, 50 g sasami chicken meat, 4 shrimps, 50 g shimeji mushrooms, 4 slices of kamaboko, half stalk of mitsuba (trefoil), yuzu (citron) peel.
Preparation:
Making egg mixture
- Break eggs in a large ball. Draw the letter Z on the bottom with the tip of the chopsticks, do not foam.
- Little by little, add cooled dashi and then salt, soy sauce.
- To improve texture, strain egg through a net.
Filling
- Remove white sinewy tissue from sasami chicken meat. Cut into bite size pieces. Sprinkle with soy sauce.
- Remove black vein from shrimps. Devine except for tail. (see "seafood preparation")
- Remove roots of shimeji mushrooms, tear into easy to eat pieces.
- Cut mitsuba (trefoil) into 3cm pieces.
- Thinly slice peel of yuzu.
How to make:
- Prepare 4 Chawan mushi serving cups. If serving cups with lids are not available, use tea cup covered with aluminum foil.
- Divide fillings into 4 except for mitsuba and yuzu strips, neatly place filling and kamaboko slices in individual cups.
- Pour in egg mixture.
- Fill a double-boiler pan (mushiki) half full with water.
- When water comes to a boil, place cups in to steam.
- Cover with cheesecloth, place lid slightly off so that steam can escape.
- Heat 1-2 minutes on a strong fire, reduce heat and cook for an additional 12-15 minutes. If the fire is too strong or if steamed too long, Chawan mushi becomes spongy, loses flavor and attractiveness.
- Insert bamboo stick to check readiness. If clear liquid rises Chawan mushi is ready.
- Take cups out of steamer. Top with mitsuba and yuzu, re-cover.
- Chawan mushi is served chilled in summer, hot in winter.
note: When double boiler is unavailable, place net on bottom of pot. Chawan mushi can also be prepared in the oven . Place cups in large pan 70% filled with water. Bake at170 c for 20 minutes. To prevent the surface from burning, double cover ( under lids) with aluminum foil.
0 nhận xét:
Post a Comment